Klubbens helseregister kan være et svært viktig redskap i vårt arbeid for en friskere og mer langtlevende rase.
ALLE oppdrettere spesielt, men også alle andre medlemmer i klubben må bli flinkere til å sende inn opplysninger til helseregisteret.
Om vi skal kunne unngå å gjøre kombinasjoner der begge avlsdyr er disponert for samme sykdommer eller defekter, er det svært viktig at alle tilfeller av ulike defekter, alvorlig sykdom, kronisk sykdom eller stadig gjentagende sykdom/problem og operasjoner innrapporteres til registeret.
Det kan f.eks. være:
- Allergi
- Gjentagende ørebetennelser
- Gjentagende urinveisproblemer
- OCD (bruskløsning)
- Short Ulna
- Halthet/problemer pga HD eller AD
- Diagnoser på kronisk sykdom
- Entropion (innrullede øyelokk)
- Epilepsi
- Nyreproblemer/nyresvikt/RD/FN
- Bittfeil og tannmangel
- Blå øyne
- Haleknekk
- Testikkelmangel
- Aseptisk meningitt
- Kreft (gjerne biopsisvar om det finnes)
- Korsbåndsskader og korsbåndsoperasjoner
- Magedreining og magedilatasjon
- Temperamentsproblem (f.eks. skuddredd, hanhundsaggressiv, forsiktig/sky…)
- Kastrering m/ årsak
- Borrelia/erlichia
- Infertilitet
- Cyster på f.eks eggstokker
- Prostataproblemer
- Keisersnitt
- Testresultat, f.eks. DM, SH pre-test, von Willebrands
OG alt annet mellom himmel og jord.
I tillegg er det også svært viktig at det sendes inn til helseregisteret når hunden dør. Både dato og dødsårsak. En viktig del av HAKs arbeid er å dokumentere og følge rasens utvikling. Skal vi kunne si noe om rasens levealder er vi helt avhengig av å få greie på hvor gamle hundene blir og hvorfor de dør.
Du tenker kanskje at det ikke har noen betydning fordi din hund ikke går i avl, og derfor trenger du ikke å rapportere inn verken sykdommer eller når hunden blir borte. Men det kan faktisk ha stor betydning for rasen om vi kan unngå å pare sammen individer som f.eks. på hver sin kant har gitt samme sykdom eller defekt. Om vi ikke får informasjon om sykdommer som oppstår, er det mye vanskeligere for oss å gi råd og for alle å enhver å gjøre sikrest mulige kombinasjoner.
Alle oppdrettere i vår rase vil oppleve å få avkom som enten blir syke eller er født med en defekt. Ingen er forskånet mot dette. Ingen er heldigere enn noen annen, dette rammer alle oppdrettere i større eller mindre grad ujevnt fordelt over tid.
Vi må derfor bli mye flinkere til å sende inn denne informasjonen OG alle som driver med avl, både hannhundseiere og oppdrettere må bli MYE FLINKERE til å bruke Helseregisteret. Det er MYE viktig informasjon som ligger der. Vi har nå over 5000 hunder i registeret.
Vær så snill, BRUK DET!
I helseregisteret får du ved å taste Ctrl + F eller F3 opp et søkefelt øverst i dokumentet. Ved å skrive hele eller deler av navn eller ord i søkefeltet kan du enkelt søke opp hunder, diagnoser eller andre opplysninger som vi har registrert. Etter at du har skrevet søkeord i søkefeltet så vil det komme opp antall treff bak ordet og til høyre i feltet er det piler som gjør det lett å bla opp eller ned mellom søkeresultatene. Dette gjør det enkelt å f. eks sjekke hvilke helseopplysninger vi har registrert etter en bestemt hund eller hvor mange hunder vi har i registeret med en bestemt diagnose.
Det er tidligere bestemt at passordet for Helseregisteret skal skiftes ut med jevne mellomrom. . Alle oppdrettere som står på oppdretterlista får det nye passordet tilsendt på mail.
Alle andre som ønsker passordet får dette ved å sende en mail til:
Om det oppdages feil i de registrerte opplysningene, vennligst meld i fra til avlsrådet. Alle opplysninger legges inn ”for hånd”, og det er derfor ikke utenkelig at det kan forekomme tastefeil!
Under finner dere 2 linker.
Ved å klikke på den ene Innrapportering til helseregisteret kommer du til et direkteskjema, der du kan legge inn helseopplysninger på din(e) hunder. Her kan du også registrere inn døde hunder, dødsårsak og levealder (fødselsdato og dødsdato).
Ansvarlig for helseregisteret er :
Tony Cathrine Torp
[email protected]
Når du klikker på den andre linken, Helseregister NBSK, kommer du til innloggingssiden for vårt passordbeskyttede helseregister.
Er du medlem av NBSK og interessert i avl og oppdrett, ta kontakt med NBSKs HAK for å få tilsendt passordet!