Bacco, en norsk viltsporchampion

Nybakt viltsporchampion poserer med rosetter
Nybakt viltsporchampion med rosetter

Søndag 26. juni 2015 var Eli Folven og Havika’s Bacco på plass da Norsk Spanielklubb avd. Sogn og Fjordane arrangerte ordinær blodsporprøve i Årdal. Da var det gått fire-fem år side de først begynte å gå blodspor. Dommerne belønnet dem med den tredje 1. premien i karrieren og plasserte dem samtidig som 3. vinner i konkurransen. Dermed ble AD BH Havika’s Bacco den første berneren som kan føye Norsk Viltspor Champion, NVCH, til navnet sitt.

Tekst: Jan Roar Sekkesten, Foto: Eli Folven

Eli og Bacco er en allsidig ekvipasje. De trener lydighet, rally-lydighet, agility, Bacco trekker vogn og går spor, med og uten blod. Bare eksteriørutstilling har Eli sålangt vært tilbakeholden. I den manesjen er det samboer Nellie, en Shih Tzuh, som briljerer. Eli forteller at de startet med blodspor rundt 2010-2011 da Bacco var to-tre år. Bacco er en hund med mye energi og temperament, noe som gjør at han trenger å få utløp for på kontruktive måter. Lydighetstrening, sykkeltrening og altså spor har vært nyttig. Eli gikk treningsspor sammen med andre og ble med som sporlegger ved prøver i den lokale hundeklubben. – Det er veldig lærerikt å se hvordan andre ekvipasjer jobber på prøver og hva slags bedømmelse de får. Inspirert av dette trente de litt i rykk og napp alene på hjemmebane.

Den første bevegelige sporprøven gjennomførte de i mai 2011 og de gikk da til en 1. premie. Siden ble det flere prøver med vekslende resultat, samtidig som Bacco også fikk prøve flere andre grener innen brukshundarbeid. Bl.a har han bestått både utholdenhetsprøve og ferdselsprøve, og fått fine titler på stamtavla.

Kritikkskjema fra bevegelig sporprøve
Kritikkskjema fra bevegelig sporprøve

I april to år seinere klaffet det igjen, og en ny 1. premie ble hanket inn på en bevegelig prøve. Ved denne prøven skrev dommeren følgende på kritikkskjemaet: «Meget ivrig hund. Startar utmerket, sporer med fint tempo. Tar første vinkel sikkert, likeledes vinkel nr 2 samt blodopphold på rettstrekke. Ringer fint rundt vinkel med blodopphald og tar att sporet på ein god måte. Bruker 17.30 min, ein rolig og god ekvipasje som utfører sitt atbeid på ein meget god måte.»

Deretter skulle det gå to nye år. I mai 2015 gjorde Eli og jeg en avtale. Bacco var påmeldt klubbmesterskapet i lydighet på Torpomoen, og da kunne det passe å pusse litt støv av sporhunden igjen. Derfor hadde jeg med meg blod og likdeler til pinsetreffet, og etter grillfesten tok jeg en tur i skogen med ketchupflaske og hjorteskank. Utpå søndagen viste jeg Eli hvor sporet startet, og Bacco satte snuta i bakken. Det skal sies at dette ikke bar preg av å være noen vellykket generalprøve. Det ble vel så mye bærtur som sportrening, men Bacco fant etterhvert fram til sporslutten og bar belønningen stolt tilbake.

Dette er viltspor

Da gikk det altså mye bedre på den ordinære blodsporprøven i Årdal en måned seinere. En 1. premie henger alltid høyt, men å bli nr. 3 i spanielklubbens eget arrangement er veldig sterkt. Det er mange dyktige spaniels i Sogn og Fjordane, og en god del av dem er godkjente ettersøkshunder som får mye trening i hjortefylket. Det er meget godt gjort for en berner sennenhund å hevde seg i og med at nøyaktighet og nesearbeid ikke alltid er det som rangeres høyest blant rasens historiske egenskaper.

Championatdiplom fra NKK i glass og ramme
Det endelige beviset fra NKK

Så 3. juli signerte NKKs Tom Øystein Martinsen diplomet som offisielt bekrefter at det heretter skal stå NVCH AD BH Havika’s Bacco på stamtavle og i kataloger. På forespørsel bekrefter også NKKs championatavdeling at så langt dataregisteret deres strekker seg er det ingen bernere som har fått denne tittelen tidligere. Vi har gjort en del forespørsler til brukshundveteraner i vår egen klubb, og heller ikke der kan manns minne gjøre Bacco rangen stridig.

Derfor kan vi gratulere Eli Folven og Bacco med bragden, og med at de har brutt enda en barriere for hva som er mulig å oppnå med en berner. Det blir spennende hva de nå skal ta seg til.

Print Friendly, PDF & Email