Webinar om Eksteriørbeskrivelse for Berner Sennenhund
Vil du lære og høre mer om dette? Da har du muligheten til å melde deg på
WEBINAR med Maija Heinilä lørdag 2. November kl. 13.30 – 15.30
Påmelding innen 28. Oktober 2024 til nbsk@berner-sennen.no
Bakteppe
Grunnleggende filosofi for eksteriørbeskrivelse
Målet er å få flere hunder i avl og øke genetisk variasjon. I dette ligger at det er viktig å spre avlen over flere individer. Hensikten er å tiltrekke personer med hunder som nødvendigvis ikke går på utstilling. En slik vurdering gir i tillegg en mer utfyllende beskrivelse av hunder som allerede går på utstilling, som igjen gjør at man kan treffe mer presist i forhold til avl og kombinasjoner.
NBSK arrangerer eksteriørbeskrivelse av Berner Sennenhund for første gang i Trondheim hundehall helga 19.-20. oktober 2024 (se invitasjon på hjemmesiden til NBSK). Under eksteriørbeskrivelsen vurderes hundens struktur og utseendedetaljer (fenotype) i forhold til rasestandarden.
Eksteriørbeskrivelsen består av en 43-punkts beskrivelse av hunden. Dette er nytt i Norge fra 2024. I planleggingsfasen har man sett til arbeid og erfaringer gjort i Sverige, Danmark og Finland. I gruppa har eksteriørdommer Maija Heinilä hatt som oppdrag å være sakkyndig i forhold til innhold og momenter i skjema. Hun har også testet det ut, og har avviklet dommerseminar for NBSK med bakgrunn i dette 4. september 2024. Skjemaet som er utarbeidet finnes på denne linken Eksteriørbeskrivelse skjema NBSK (2024-09-10).
Hunder med diskvalifiserende feil i forhold til rasestandard får ikke godkjenning for avl.
Hvordan blir eksteriørbeskrivelse brukt blant oppdrettere og andre?
Oppdrettere som vurderer hannhund, kan gå inn å lese for å finne mer opplysninger om hundens eksteriør / gemytt for å se om dette kompletterer deres hund. Motsatt kan hannhundeier gå inn og sjekke ut tispe. Resultater kan brukes av potensielle eiere og valpekjøpere, og de bør holdes opp mot opplysninger i Helseregister (genotype).
Selve vurderingen
Under vurderingen blir hundens utseende vurdert mye grundigere enn på utstilling, og detaljene dokumenteres nøye. En hund som gjør det utmerket på utstilling, kan ha et strukturelt avvik fra idealet som gjør at den ikke får den beste helhetsvurderingen på eksteriørbeskrivelsen. Også omvendt: En strukturelt utmerket, men kanskje litt lettbygd hund som ikke gjør det så bra på utstilling, kan få den beste helhetsvurderingen på vurdering av eksteriør. Presentasjonen av hunden avviker ikke mye fra utstilling, men bruk av godbiter er ikke tillatt, og hunden skal ikke stilles opp mye, da dommeren ønsker at den f.eks. skal stå slik den naturlig ville stå når den stopper.
Hunden som skal vurderes, må være identitetsmerket og røntget for AA og HD.
Hilsen
NBSK
Solveig Aarbogh
Leder